Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - La democràcia captiva


La democràcia captiva 02-09-2016

L’advocat i polític Pau Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics, presentarà el seu darrer llibre, La democràcia captiva, dilluns vinent 5 de setembre, a les 19.15 hores, a la llibreria Alibri (carrer Balmes, 26. Barcelona).

El llibre, publicat per l’editorial contracultural Llibres de l’Índex, és el quart de contingut polític que ha publicat l’autor en els darrers tres anys. Recull les seves reflexions diàries en forma de 160 articles escrits des de l’octubre de 2015 quan es va constituir el Parlament de Catalunya sorgit de les darreres eleccions el 26 de setembre passat fins a començaments d’aquest estiu. Apareix tot just en ple debat polític per la investidura de Mariano Rajoy i en vigílies de la qüestió de confiança a què es sotmetrà el president Carles Puigdemont. “És la memòria històrica necessària per analitzar el que està passant i treure’n conclusions” diu l’autor, amb la voluntat de “no arribar al no-res”.

En l’acte de presentació, a més de l’autor Pau Miserachs, també participaran Joan Comorera, senador de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, i Josep Maria Orteu, editor de Llibres de l’Índex.

El llibre aborda totes les qüestions d’actualitat política, però també econòmica, social i de defensa dels valors i dels drets humans. Conté tanmateix un llarg prefaci titulat És possible una altra política? on Pau Miserachs fa una valenta i detallada vivisecció de la seva trajectòriaprofessional i política. Immergit en la reflexió des de les trinxeres del pensament, aquest advocat i polític denuncia els dèficits de la política interna dels partits, el tribalisme intern, la manca de democràcia interna a l’hora de prendre les grans decisions i escollir candidats per fer llistes electorals tancades, el cabdillisme, el clientelisme i la falsa lleialtat de molts afiliats a la cerca d’un càrrec públic. Miserachs es reivindica com a republicà independent i explica de quina manera excloent operaven les cúpules i clans interns dels partits de la transició.

Davant l’actual conjuntura, Pau Miserachs considera que “hem de tenir idees contra corrent i treballar per superar la societat del malestar i l’actual cultura de pobresa conformista”. L’autor atribueix l’abstenció i la deserció electoral a “quan no es veu clara l’evolució del pensament polític i les propostes dels partits” i sobre el govern Rajoy adverteix que “correm el risc, si seguim permetent el govern del Partit Popular, de transformar l’Estat espanyol en una dictadura dels mercats i els grans interessos”. En definitiva, anem cap a “una democràcia captiva dels interessos conservadors, els mercats i els compromisos internacionals del govern conservador del PP”.

Quant al procés, Miserachs considera un error la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014: “L’únic error del Parlament fou no acordar convocar un referèndum d’autodeterminació d’acord amb el dret supranacional de les Nacions Unides, convidant observadors internacionals per obtenir legitimitat internacional. Una manifestació o acte festiu en què es convertí el 9N, en lloc d’un referèndum oficialment convocat, no era cap guia ni solució”. Defensa que oposar- se al referèndum seria una il·legalitat.

Per a l’autor, la situació actual no és més que el reflex d’una política de conveniència i cabdillista practicada d’ençà la transició pels partits de govern de Catalunya i d’Espanya, d’estructura organitzativa vertical, que ha impossibilitat un canvi democràtic real i ha deixat el camí expedit als poders fàctics.

Podeu veure les imatges clicant aquí.


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte