Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


PUBLICACIONS - El paper polític davant la monarquia


El sistema electoral britànic prioritza l’elecció dels seus membres per cada districte electoral i els diputats han de donar comptes als seus electors. Jeremy Corbyn no ha dubtat mai en votar i actuar segons la seva consciència.

En la noticia d’aquests dies ell va avançar que no s’agenollaria davant la reina per ser fidel a les seves idees republicanes i així ho ha fet. I ni la reina, ni el govern, ni el seu partit, l’han denunciat al Tribunal Constitucional Britànic. I això que no agenollar-se davant sa majestat és un acte molt greu, tan greu com proclamar la independència (almenys). La monarquia és una forma anacrònica, amortitzada, injusta, antidemocràtica i molts més adjectius que li vulgueu afegir.

A Anglaterra, donada la seva tradició ininterrompuda durant segles es pot entendre que molts britànics li donin suport (un suport representatiu) que de mica en mica es va “modernitzant”. A més de monarca del Regne Unit (Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord) Isabel II és la reina de 15 estats més (membres de la Commonwealth): Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Jamaica, Barbados, Les Bahames, Grenada, Papua Nova Guinea, les Illes Salomó, Tuvalu, Santa Llúcia, Sant Vicenç i les Grenadines, Belize, Antigua i Barbuda, Sant Cristòfol i Nevis. Darrerament s’ha obligat a la sobirana a fer la declaració de renda i els britànics poden consultar les despeses de la casa de Windsor.

A España, la monarquia és de “paper d’estrassa”, ja que durant molts anys ha estat interrompuda per pronunciaments militars i dues repúbliques. Juan Carlos de Borbón i Borbón té una història d’infidelitats i d’haver-se agenciat una fortuna estimada en 1.600 milions d’euros que ningú sap d’on ve. I no hi ha forma de saber-ho, ja que un dels seus darrers actes públics va ser el de presenciar com el PP signava el seu aforament per impedir qualsevol investigació.

Mantenir la seva paraula tal com ha fet Jeremy Corbyn és una actitud molt semblant a la que mantenen les CUP en el Parlament de Catalunya. Us sembla bé la posició del britànic i malament la del partit polític? Com ho veieu? Us podeu imaginar que el nou cap de l’estat espanyol o el pròxim president de Catalunya es puguin acostar a la personalitat de Jeremy Corbyn?

Somiar es gratis...

Josep Guinot i Mauchan


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte