Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - Presentació del darrer llibre de Miserachs


Presentació del darrer llibre de Miserachs 27-11-2015

Una presentació als mitjans de comunicació, aquest dilluns, ha servit per a donar el tret de sortida al llibre L'Estat contra la democràcia (Llibres de l'Índex), escrit pel president del Grup d'Estudis Polítics, Pau Miserachs Sala. En el seu parlament, Miserachs ha dit, entre altres coses, una que, segurament, pot semblar políticament poc correcta: "Hem d'ensenyar a la gent a votar".

Perquè, ha prosseguit, "no pot ser que en un barri, en poc temps, es voti PSC, Podem i C's". I qui ha de fer aquesta tasca pedagògica "són els partits polítics, que, a més, haurien de parlar amb la gent i construir la política a partir d'aquest canvi d'impressions".

I és que L'Estat contra la democràcia (que, com es pot apreciar fa l'esforç d'esdevenir, també, una eina didàctica), per bé que se centra en el procés d'independència de Catalunya i els obstacles que hi posa l'Estat espanyol -"la Constitució espanyola no permet el recorregut dels drets i posa en dubte la legalitat de l'Estat espanyol, per això demanem que es jubili", també ha afirmat Miserachs-, no obvia la part de culpa de tothom en l'actual 'statu quo' socio-polític. De fet, l'autor ha explicat que el llibre proposa "on volem anar" es qüestiona si és demòcrata aquell que diu ser-ho "però no ho fa palès en els seus actes" i recorda que "la gent es mou" quan veu que la política institucionalitzada no respon a les seves inquietuds. Per exemple, en el 15M.

Segons Pau Miserachs, la recepta política per a Catalunya passa perquè els partits catalans "s'amotllin a la via europea" de manera que "la via sobiranista ha de construir-ho tot nou, ha de fer els "fonaments de l'estat sense corrupció" i fugir de models "que no han fet condemna del franquisme ni de les seves aliances amb Hitler i Mussolini". Tot això, amb la premissa de que, a diferència del missatge que es difon des de l'Estat espanyol, "llei i justícia no són el mateix i els catalans volem trobar raons per a fer funcionar la democràcia".

Referèndum, amb l'ONU

Finalment, l'autor de L'Estat contra la democràcia creu que el Govern de Catalunya s'ha de constituir primer i després fer un referèndum per la independència, i no a l'inrevés, com s'ha fet. "Si es fa així, s'hi involucraran les Nacions Unides perquè això està en els seus principis, i el Govern espanyol no s'hi podrà oposar".

En l'acte de presentació del llibre als mitjans, també han parlat l'editor Josep Maria Orteu, tot palesant que les reaccions intervencionistes del Govern espanyol en voler condicionar el seu homòleg català pel que fa el FLA "són adequades per a parlar de la dictadura de la llei", i la portaveu de la International Comission of European Citizens, Anna Arqué, que ha opinat que el llibre evidencia que els catalans són independentistes, encara "que no ho verbalitzaven".

El llibre

Amb un article del dia 12 de juliol de 2012 comença aquest dietari, intitulat L'Estat contra la democràcia, editat per Llibres de l'Índex, en què l'advocat i president del Grup d'Estudis Polítics, Pau Miserachs Sala, es pregunta cap on va la democràcia i dóna la resposta quan desgrana l'evolució d'un procés de la independència de Catalunya que culmina amb el darrer escrit, del dia 30 d'octubre de 2015. Aquesta compilació dels articles que Miserachs publica, gairebé a diari, en el seu bloc, indueix a reflexionar sobre les contínues traves que la llei espanyola posa a la llibertat de Catalunya. I per tant, porta a la reflexió sobre la necessitat de "desintoxicar-se de la dictadura de la llei".

Però L'Estat contra la democràcia no és només això. També fa autocrítica, en tant que l'obra es posiciona clarament en favor de la independència, i posa el dit a la nafra en actituds personals i polítiques dels implicats en l'anomenat procés, siguin del color que siguin.

La visió crítica de Pau Miserachs repassa, en 637 pàgines, temes com les multitudinàries manifestacions dels darrers 11 de setembre, l'abdicació del rei Joan Carles i l'actitud del seu successor, Felip VIè, davant el procés català; els despropòsits del govern del PP, la manca d'unitat de les formacions proindependència, el 9N, o les eleccions del 27S i les reaccions posteriors.

L'Estat contra la democràcia té, a més, un pròleg a càrrec de l'exdiputat per ERC al Parlament de Catalunya Ramon Vinyals i un epíleg signat per la portaveu de la International Commission of European Citizens, Anna Arqué.

Podeu veure les fotografies dels diferents actes de presentació clicant aquí.


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte