Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - Homenatge a Salvador Allende


Homenatge a Salvador Allende 11-09-2015

En la commemoració del 30è aniversari de la inauguració de la Plaça Salvador Allende, ha tingut lloc l'homenatge que cada any es ret a l'expresident xilè Salvador Allende, que morí l'onze de setembre de 1973.

L'acte, organitzar pel Comitè Ciutadà per l'Homenatge a Salvador Allende de Barcelona, ha sigut presentat per en Sr. Txema Castiella, qui ha fet un profund record de la figura del qui fou president de Xile ara fa 42 anys. Ha dit que recordar a l'expresident és recordar l'anhel col·lectiu que ell perseguia, per això la seva figura encara ens acompanya avui dia – ha afirmat –, tot recordant les paraules que va pronunciar al consell de les Nacions Unides el dia 4 de desembre de 1972: «Vinc de Xile, un poble petit». Ha finalitzat el seu parlament de presentació amb l'agraïment al cònsol de Xile a Barcelona, Sr. Matías Undurraga Abbott per la seva presència a l'acte.

Li ha seguit el Sr. Eulogio Dávalos, president del Centro Salvador Allende, qui ha fet un relat històric de la dedicació de la plaça a l'expresident xilè el 1984 i amb la seva posterior inauguració l'any 1985. Una lluita que començà l'any 1983 amb motiu del desè aniversari del cop d'estat i posterior mort d'Allende. Ha expressat un profund elogi a la persona de Salvador Allende, recordant que l'himne xilè fou musicalitzat pel català Ramón Carnicer i Batlle. No ha pogut evitar de mostrar la seva més sincera empatia amb les persones que en aquests moments estan fugint del seu país, fugint de la guerra i la fam – tal com van fer moltes persones refugiades d'origen xilè – i recordant quin és el paper que com a ciutadania ens pertoca. És per això que ha agraït la col·laboració dels diferents països i ciutats d'Europa per acollir i ajudar a aquestes persones. A clos el seu parlament amb unes paraules molt populars al sud d'Amèrica: «Se siente, se siente, Allende está presente».

Al seu torn, el cantautor Joan Manuel Serrat, convidat a l'acte, ha començat el seu parlament agraint al comitè organitzador la seva invitació. Ha recordat que som una societat amb una gran capacitat d'oblidar, per això ha recordat el paral·lelisme històric entre ambdós pobles, el català i el xilè, dient que Catalunya commemora el seu dia nacional alhora que Xile commemora la derrota de l'expresident Salvador Allende. En les seves paraules ha recordat que amb el cop d'estat de 1973 va morir un president gloriós i, gràcies a aquell cop d'estat, moltes persones van patir tortures, van ser assassinades o van patir el dolor de l'exili. En aquest paral·lelisme, ha recordat com molts catalans i moltes catalanes van trobar a Xile una terra d'acollida. Ha tingut un especial record per la Sra. Roser Bru, premi nacional de pintura, qui fou introduïda al vaixell que el poeta Pablo Neruda va utilitzar per enviar gent a l'exili a la cerca d'un futur millor. La prova de generositat en la que Europa es veu sotmesa arran de les imatges espantoses que el món està oferint, ha sigut recordat pel cantautor. A clos el seu parlament expressant el seu desig per a que Catalunya aconsegueixi realitzar la voluntat del seu poble.

Després d'escoltar les darreres paraules de l'expresident Salvador Allende, s'ha dut a terme l'habitual ofrena floral al monument d'Allende per diferents partits, entitats i persones a títol individual que han volgut retre homenatge a l'expresident xilè. Després del cant dels respectius himnes, ha sigut el moment de l'actuació dels Trabucaires d'en Perot Rocaguinarda. L'acte ha finalitzat amb l'actuació musical del grup Tuparik.

Podeu veure les fotografies de l'acte clicant aquí.


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte