Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


PUBLICACIONS - LA REPÚBLICA PER FER


LA REPÚBLICA PER FER 28-12-2017

Ara que ja hem descobert que la Transició fou un engany orquestrat pels mitjans de comunicació espanyols que van tapar els delictes dels  càrrecs franquistes, la corrupció del que no convenia informar, ens toca denunciar que estem celebrant cada any un pacte amb presumptes criminals amb els que es va pactar una Constitució, amb amnisties i indults de delictes comesos durant el franquisme, no jutjats ni condemnats, deia un periodista DE  en un acte acadèmic fa uns dies criticant la posició inveraç de la informació espanyola.

Ens van prometre un reconeixement que ara ens neguen sabent que Catalunya no necessita justificació, arribant al punt que  Fernando Savater, fent  un ostentació d’ignorància històrica inexcusable, però invocant el principi de la igualtat de tots els ciutadans dins de la Constitució , ens nega l’existència a Catalunya i els catalans.

Acusant-nos de voler abandonar la democràcia i tornar al feudalisme amb la pretensió independentista, Savater col·labora  en la posició oficial contra el sobiranisme català  per què no volem compartir una llei comuna per a tots els ciutadans espanyols, feta sense respectar els drets  de la minoria nacional catalana .

Som davant unes eleccions excepcionals que obren al poble català un repte irrenunciable per impedir que les institucions caiguin en mans dels monàrquics espanyols disposats a destruir el que és i significa Catalunya.  Ens cal assumir que no podem exposar-nos a la derrota que ja en anuncien els mitjans de comunicació anta sobiranistes.

Als catalans, com diuen ara veus assenyades, ens cal ara desterrar actituds de confrontació interna, posar-nos dempeus i  crear un clima de confiança  interna, honestedat i exigència del respecte als drets humans i la justícia social.  Hem de proposar-nos d’aquesta manera fer respectar amb el vot la dignitat del poble català i les seves institucions i treballar per una solució al conflicte Catalunya- Espanya que no impedeixi la construcció de la República Catalana.

Construir la Catalunya republicana i desmuntar la inveracitat espanyola, sembla quelcom complicat avui, però no ho és gens.  Sortir de l’òrbita d’una Monarquia parlamentària per la via electoral i ser República, és l’efecte d’aplicar la tradicional recepta  republicana. Per fer  república  només cal començar , per la pràctica dels valors  que fan vida republicana: La igualtat, la llibertat i la honestedat, la transparència,  la solidaritat, el diàleg com a forma de resoldre els conflictes,  la justícia social i l’equitat en l’aplicació de la justícia.

Els catalans podem canviar el nostre dissortat destí, fent una democràcia amb projecció de futur. Ens toca ara defensar amb el vot llibertats, drets i institucions, en lloc de permetre que ens organitzin una vida política fictícia amb lleis contràries als interessos de Catalunya.

Cal que deixem ben clar que els catalans no som demòcrates en extinció quan podem amb la força del vot, fer evolucionar la política, la democràcia, les lleis, fer república dia a dia.

No és republicà qui retira els  fons i estalvis de les entitats catalanes i les traspassa a comptes mirall o a entitats financeres terceres fora de Catalunya, creient que guanya en seguretat, en lloc d’exigir que es redueixi l’impost a l’estalvi i s’alliberin les pensions de l’IRPF, s’acabin les retallades i l’Estat ens retorni el sobrant del que ha recaptat i no inverteix.

És republicà qui  lluita per ampliar drets i llibertats, controlar els recursos econòmics de la societat que gestiona el municipi, la Diputació o el Govern. És republicà qui defensa el pacte social, els drets humans i les llibertats.

És republicà qui treballa per fer més  eficaç, potent I professional la seguretat social, l’assistència  social, la defensa dels que són vulnerables, es troben en risc d’exclusió social, fer cohesió social, qui s’esforça per reduir l’atur, qui no converteix els autònoms en assalariats perduts.

És republicà qui coopera   en fer una política d’habitatge social digne i un pla de xoc per recuperar els  treballadors que han perdut la feina, s’enfronta al treball precari, als abusos dels empresaris sense escrúpols, es mou per crear treball de qualitat amb salaris dignes.

És republicà qui fomenta la immersió lingüística sense complexes i l’escola de formació progressiva, l’educació de qualitat igual per a tothom. Treball contra la regressió i l’abandó, la segregació, la falsa moral i la  fractura social.

És republicà qui creu en la força de la democràcia  expressada en les urnes, com a eina per recuperar la normalitat democràtica que ha perdut Catalunya amb la suspensió del seu dret públic..

Catalunya necessita  fer i consolidar la seva transició democràtica, el desbloqueig de la seva política, fer republicanisme solidari. Aquesta transició ha d’eliminar les retallades socials i de serveis amb un pla de tresoreria adequat.

Els Municipis necessiten lliure disponibilitat de fons per fer la política de proximitat, enfortir la democràcia, és practicar el principi de subsidiarietat.

La nostra economia ha de ser productiva i tractada amb una fiscalitat justa, amb un impost al treball personal reduït o inexistent per rendes baixes i jubilats. És ser republicà el fet d’impulsar mesures de creixement econòmic que reverteixin part dels beneficis a la societat.

La República Catalana exigeix autogovern ple, capacitat legislativa plena, altres criteris de fer i objectius a servir la justícia. La justícia ha d’operar més amb els principis del dret i l’equitat que amb la llei que pot rebutjar el jutge si és considerada injusta. La creativitat judicial i l’evolució del dret han de ser bàsics en aquest nou període.

Ens cal aprofitar la feina feta pel Govern i el Parlament, recuperar les lleis socials bloquejades o suspeses pel Tribunal Constitucional, fer reconèixer la sobirania nacional catalana, imprescriptible i irrenunciable. Ens cal recobrar l’autogovern perdut des  del 1714, recordant i explicant als espanyols els pactes s’han de respectar, començar per el Tractat d’Almizra de 1244 entre Jaume I de Catalunya i el Rei Alfons de Castella, sobre partició de territoris ocupats als Almohades i fronteres entre els dos Regnes. Espanya té un deute històric amb Catalunya i li hem d’exigir responsabilitats.

Sense república no tenim capacitar per avançar en la edificació de la nova casa pairal de tots, educant la gent en el respecte i la força del progrés en col·lectivitat, l’amor per les llibertats i la democràcia participativa. Fer república exigeix reduir dependències. Ningú ha de poder prendre decisions per nosaltres. Cap altra sobirania se’ns pot superposar trencant amb l’obligació moral i política de ser equitatius i solidaris amb el poble català.

Fer república vol dir també allunyar-se de la oligarquia que controla l’economia i el Govern d’Espanya, els interessos  amagats, la mentida i l’immobilisme. Ens cal un espai nou de convivència i valors republicans, de formació en el diàleg i general accés a la cultura. Trencar motlos establerts és la gran revolució que ha de permetre la  existència i la presència i l’expansió cultural, econòmica i social catalana al món.

Pau Miserachs


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte