Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - Pau Miserachs reclama la unió entre burgesia i treballadors per a trencar la manca de consciència nacional de Catalunya


Pau Miserachs reclama la unió entre burgesia i treballadors per a trencar la manca de consciència nacional de Catalunya 16-03-2017

 L'autor desmunta Rajoy recordant-li que va dir que "totes les eleccions" són un referèndum de futur...

Ahir dimecres, a la llibreria Alibri, de Barcelona, es va presentar el llibre Per defensar la democràcia... Referèndum (editat per Llibres de l'Índex), que es compon del darrer recull d'articles -des de finals de juny de 2016 fins a principis de 2017- publicats pel polític i advocat Pau Miserachs en el seu blog (paumiserachs.blogspot.com.es). En l'acte de presentació de l'obra van intervenir, a banda del propi autor, la portaveu de la International Commission of European Citizens (ICEC), Anna Arqué, prologuista del llibre; el professor de Dret Internacional Ferran Armengol, que n'ha fet l'epíleg; i el periodista i autor de la presentació del llibre, Jesús Conte. A banda també hi va haver la intervenció del poeta Josepmiquel Servià, que va oferir un petit recital de la seva obra. Entre altres fórmules per a enfortir la consciència nacional de Catalunya i, com a conseqüència, facilitar la celebració d'un referèndum per a la independència, Pau Miserachs va remarcar la necessitat de fer el pacte social -això vol dir entesa entre burgesia i treballadors- que "trenqui la manca de consciència nacional". També li va recordar a Mariano Rajoy unes paraules del propi president del Govern espanyol, quan aquest va dir que "totes les eleccions són referèndum de futur", en el sentit que només cal veure la composició del Parlament de Catalunya per a veure la realitat política d'aquest país.

Pau Miserachs reclama la unió entre burgesia i treballadors per a trencar la manca de consciència nacional de Catalunya

La presentació de Per defensar la democràcia... Referèndum es va iniciar amb unes paraules de Jesús Conte, que va recordar la condició d'"observador, comentarista impenitent i corcó" (aquesta darrera consideració, expressada, lògicament des del punt de vista positiu d'agitador de consciències) de Pau Miserachs.

Posteriorment, qui va prendre la paraula va ser Ferran Armengol, que va significar la particularitat del procés d'autodeterminació de Catalunya assenyalant que "està lligat a la prohibició de l'ús de la força", alhora que va recordar que el referèndum l'ha d'impulsar el "representant legal" del poble de Catalunya, "que és el Parlament".

En el seu torn de paraula, Anna Arqué va fer èmfasi en la importància de tenir relats "per a què no ens en creïn d'altres" i també va fer avinent que els catalans "ja assumim el problema de l'Estat espanyol amb la democràcia. Un problema que nosaltres no tenim". Per això l'actitud espanyola és un "greuge als principis fonamentals de la Unió Europea" i a Catalunya "només la poden aturar amb tics dictatorials".

Per la seva banda, Pau Miserachs va explicar que "les coses van succeint" i necessiten un comentari crític i per això la revisió de l'obra dels filòsofs li permet construir arguments a favor o en contra (i també aventurar futurs, a vegades amb encert; d'altres, no) però sempre amb la tesi de que "si volem defensar la democràcia, cal referèndum". I és que, segons l'autor de Per defensar la democràcia... Referèndum "no se n'adonen que hi ha una nació anterior a Espanya que vol recuperar la seva constitució i les seves llibertats".

Dret supranacional, per sobre de l'espanyol

Alhora, Miserachs va incidir en un dels 'leit motives' que sempre empra per a defensar els drets de Catalunya, com és la inevitable submissió del Dret espanyol al supranacional. I així, per exemple, va recordar que "les Nacions Unides diuen que és nul·la qualsevol annexió d'un país per la força", com és el cas de Catalunya respecte d'Espanya, però "no se'n volen adonar". En aquest sentit, tampoc es va estalviar una crítica als mitjans de comunicació, que silencien aquest fet, com tampoc fan especial ressonància de, per exemple, les paraules de l'"expert independent sobre la promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu" -tal com resa la seva presentació- de les Nacions Unides, Alfred de Zayas, en què recorda a l'ambaixadora espanyola a les Nacions Unides, Ana María Menéndez, que la institució reconeix el dret dels pobles a la lliure autodeterminació. O tampoc han fet massa difusió dels tocs d'atenció de la Comissió de Venècia de la Unió Europea a l'Estat espanyol pel que fa la repressió que pateix Catalunya.

Per cert, redundant en tota aquesta implicació internacional, Pau Miserachs va recordar que fins i tot el règim franquista es va ha va haver d'empassar el dret d'autodeterminació del Sahara per a quedar bé amb la comunitat internacional, en un acte de signatura al qual va assistir el llavors ministre d'Afers Exteriors espanyols, Gregorio López Bravo. Finalment també va rememorar el precedent dels països bàltics, a qui l'antiga URSS també negava el referèndum que finalment es va fer, o Montenegro, en una situació molt similar. A parer de Pau Miserachs, el referèndum es farà perquè Espanya no es pot arriscar a que Europa li digui que no acompleix els requisits democràtics.

Per defensar la democràcia... Referèndum havia estat presentat prèviament a Tarragona, Lleida i València i té prevista una futura presentació a Olot, a Estelada 2'14, el proper dissabte, 18 de març, a les 19.30 hores. Posteriorment, dissabte 25 de març, es farà un acte paral·lel a Palafrugell, a la Biblioteca, a les 18 hores; el dia 30, serà a Girona, a l'Ateneu Cultural ADAC, a les 19.3 hores; el 5 d'abril, a les 19 hores, es farà una nova presentació a l'Ateneu Barcelonès; el 6 d'abril, una altra a Falset, a la sala d'actes del Consell Comarcal i, finalment, el dia de Sant Jordi, a les 18 hores, es presentarà al Cercle Català de Madrid.

Barcelona, 16 de març de 2017

 


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte