Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - Referèndum, República: Sí!


Referèndum, República: Sí! 22-12-2016

Esquerres per la Independència inicia la seva campanya en favor del referèndum i la República catalana

 

La plataforma Esquerres per la Independència, que agrupa formacions polítiques i socials de diferents sensibilitats de l'esquerra sobiranista catalana, ha presentat aquest dimecres la seva campanya a favor del referèndum per la independència que ha de significar el camí que tindrà com a final la constitució de la República catalana. Aquests dos conceptes indestriables, referèndum i república, són els eixos de conscienciació vers la població que centren el missatge d'Esquerres per la Independència. L'acte de presentació de la campanya "Referèndum, República: Sí!", s'ha fet al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants i ha tingut com a ponents l'antropòleg Manuel Delgado, la professora d'Economia de la Universitat de Barcelona Elisenda Paluzie i el membre del Secretariat de l'ANC Antonio Baños.

L'acte s'ha iniciat amb la introducció de la membre del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) Anna Delgado que ha deixat ben clar que la independència "ha de ser el mitjà per a construir una societat on les esquerres siguin hegemòniques" raó per la qual "volem visualitzar que estan juntes en el projecte". Alhora, ha advertit que "no permetrem que no es faci el referèndum. No permetrem ni un pas enrere".

Manuel Delgado: "No hi haurà referèndum"

A continuació, ha estat Manuel Delgado qui ha pres el torn de paraula per explicar, en un sentit força adient a la seva condició d'antropòleg, que el carrer és aquell àmbit on transcorre la via; en conseqüència, les mobilitzacions "les fa la gent, no els convocants" d'aquestes perquè, de fet, vénen a formar part d'un impuls -"qui va convocar la vaga de tramvies del 1951?", ha preguntat retòricament-. I amb aquesta premissa ha aventurat que "no hi haurà referèndum i per això hi haurà independència", perquè la prohibició comportarà una mobilització revolucionària que hi conduirà. I, encara més, també ha opinat que els "camarades" que sembla que no pertanyen al món independentista també s'hi apuntaran "perquè no es tractarà d"independència sinó de democràcia". Manuel Delgado, per cert, s'ha declarat "federalista" però ha ironitzat amb el fet que aquesta "és l'opció més llunyana".

Elisenda Paluzie: "El referèndum, la via principal de les independències"

En canvi, Elisenda Paluzie sí està convençuda de que es farà el referèndum. Entre altres coses, perquè "aquesta ha estat la via principal de les independències" com ha demostrat posant exemples haguts al llarg de la història. I no tan sols creu que la consulta es durà a terme sinó que "crec que hem de fer-la. Així demostrarem que som un poble capaç de decidir la seva sobirania". Agafant una mica de perspectiva històrica, ha analitzat el fenomen de les eleccions plebiscitàries que, al seu parer, "van comportar indeterminació per indecisió" d'aquelles opcions concurrents que no s'alineaven amb cap opció i que no deixaven aclarir les conclusions de la comtessa electoral. En canvi, ha defensat la consulta del 9N tot i haver-hi estat, en principi, en contra, perquè evita que ara es repeteixi la fórmula de les tres respostes; pel que va suposar la suspensió del Tribunal Constitucional, quan s'havia dissenyat per a què fos legal; i perquè ha demostrat que l'Estat espanyol "té por d'enretirar les urnes", com es va poder comprovar al mateix 9N, per la imatge que s'hagués donat a nivell internacional. La professora d'Economia de la UB, també ha valorat que en aquella ocasió va haver-hi 2.300.000 persones que no es van espantar a l'hora d'anar a votar davant les amenaces i ha recordat que el proper referèndum serà vinculant "perquè qui convoca és qui diu què es fa amb el resultat". Per això, "comencem a activar la campanya per a assegurar-nos la victòria", ha reclamat.

Antonio Baños, per una república mediterrània, municipalista i rupturista

El tercer en concòrdia, Antonio Baños, ha començat definint-se com el representant a la taula de l'esquerra anarquista (Delgado seria el marxista i Paluzie la social-demòcrata, al seu parer). L'exdiputat de la CUP al Parlament ha definit el procés que s'està vivint a Catalunya com a "revolucionari", que no és burgès sinó de masses. I ho és perquè es demana un referèndum per damunt d'un estat constituït a qui s'"arrabassa" la sobirania per a tornar-la al poble i es crea una república "contrària" a la forma monàrquica actual. "Volem la república per contrast amb la monarquia de l'Estat i perquè si vàrem fer la guerra a reis anteriors, tampoc deixarem de fer-la a l'actual", ha afegit. "I aquí, les esquerres tenen molt a dir". Tot seguit, Baños ha presentat el seu model de República catalana, que s'hauria de "reubicar" en un sentit "mediterrani i de mirar cap el sud", cap a països com Egipte, Tunísia o Palestina. També haurà de ser "municipalista" perquè els municipis són sobirans, i acabar amb un model com l'actual, rèplica de models com l'espanyol, amb una Generalitat com a ens centralitzador. La proposta de Baños, de fet, es basa en la substitució total de les actuals estructures de govern per unes altres alternatives, segons ha manifestat.

Barcelona, 22 de desembre de 2016


Imprimir Grup Estudis Politics© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte