Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


ACTIVITATS - Presentacions

imagenes/calendario.png
04-05-2018: Sopar debat amb Pere Bonnín - Dimarts 15 de Maig

El proper dimarts 15 de maig, a les 21,30 hores, celebrarem un nou sopar debat al Restaurant VIA GRANADOS, del carrer Enric Granados 67 de Barcelona. 

El Ponent serà l’historiador, poeta i periodista col·laborador del diari de Palma ÚLTIMA HORA, Pere Bonnin.

 

Pere Bonnin és Premi 1982 de la premsa estrangera a Àustria, Premi Ramon Llull 2011, ha sigut corresponsal de premsa a Alemanya i Àustria, i autor entre altres, dels llibres LOS ÚLTIMOS DIAS DE HITLER, Sangre Judía, Cabories Mallorquines, y los Pobres Jueces de la Democracia.

 

Pere Bonnin ha sigut Redactor en cap de Mundo Diario, col·laborat amb el diari Avui, Tele/Estel i el Correu Català i Temps.
Parlarem de tot.

 

Com sempre, preguem us apunteu a: barcelona@mesesquerres.cat
El peu del menú és 22 euros.

 


llegir mes

imagenes/calendario.png
07-04-2018: SOPAR DEBAT AMB VICENT PARTAL

El proper dimarts 10 d’abril, celebrarem un nou sopar debat, aquesta vegada amb el conegut escriptor, periodista i  Director de VILAWEB , en Vicent Parlat. És un sopar que desperta molt d’interès donat l moment que vivim i la qualitat informativa de l’invitat, autor de nou homenatge a Catalunya.

El lloc, com sempre serà el Restaurant Via Granados, de carrer Enric Granados 67, a les 21,30 hores.

L’aforament és de un màxim de 60 persones, per la qual cosa preguem ens comuniqueu la vostra assistència el més aviat possible a barcelona@mesesquerres.cat doncs ja comptem amb una llista de pre-apuntats.

El preu del menú segueix sent de 22 euros, que, per raons d’organització del restaurant,  es pagaran a l’arribada, en lloc de a la sortida tal com veníem fent fins ara.


llegir mes

imagenes/calendario.png
08-03-2018: Sopar debat amb ALFRED BOSCH

MES,  MOVIMENT D’ESQUERRESdimarts 20 de març
Sopar debat amb  ALFRED BOSCH, President del Grup Municipal d’ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA A BARCELONA., sobre Barcelona, la ciutat de les solucions.

20 de març, a les 21,30 hores. Restaurant Via Granados, carrer d’Enric Granados 67.  Preu menú 22 Euros.

Amb el patrocini de: Grup d’Estudis Polítics i l’opinió socialdemòcrata.

Confirmar assistència   a barcelona@mesesquerres.cat


llegir mes

imagenes/calendario.png
07-12-2017: Germà Bel: “Si hi ha majoria sobiranista el 21-D i tenim un campament base consolidat hem de mirar com és la propera cordada”

“Si el 21 de desembre s’aconsegueix la majoria de vots i tenim un campament base consolidat hem de mirar com és la propera cordada. Potser al dia següent no controlarem el territori, però tampoc sabem què passaria en l’entramat institucional espanyol”. El professor d’Economia Germà Bel, diputat de Junts pel Sí a la darrera legislatura, escriptor documentat i polemista, va analitzar amb un selecte grup de militants sobiranistes la situació política tot just en la nit d’arrancada de la campanya electoral i quan sis dels consellers empresonats tornaven a casa.

Escèptic sobre el decurs dels esdeveniments de les darreres setmanes –“no sé perquè es va fer una declaració amb efectes retardats”-, Germà Bel considera que per fer un referèndum s’ha de tenir un estat: “un referèndum t’obliga a aplicar els resultats, perquè si no, què has fet? Aquest és el problema que teníem”.

L’antic diputat del PSC al Congrés no creu que l’onada ultranacionalista espanyola sigui fruit del moment actual. “La bèstia es va despertar l’any 1993, quan l’ABC parlava de genocidi al castellà a Catalunya. El que passa ara és que la bèstia està crescuda i legitimada i té carta d’acció”.

A l’hora de justificar aquesta efervescència espanyolista des de l’òptica sociològica, Bel recorda que els partidaris del “no” viuen en la contradicció de no entendre que puguin ser espanyols a Catalunya: “ens projecten a nosaltres el que són ells” i respon “què te a veure l’Estat amb la nació?”.

En aquest punt va abordar el fet que els bascos no siguin considerats insolidaris malgrat disposar d’un sistema fiscal propi. “Pertanyen a la mateixa comunitat nacional -recorda Bel- com es va veure el 1714 amb els catalans lluitant contra francesos, espanyols i bascos” i ho exemplifica en què allà no s’ha cridat “a por ellos” ni tan sols quan el terrorisme era molt present. “Deien bascos sí, ETA no”. Encara hi va afegir una altra constatació: “mai l’Estat davant de cap campanya d’ETA va arribar a enviar sis mil policies com ha fet ara aquí”. Per què? “perquè ETA era de dins, nosaltres som de fora”.

El professor i exdiputat raona per entendre el conflicte Catalunya-Espanya que “per a les institucions, aquest és un conflicte exterior nacionalment, no interior. Se’ns percep com a diferents, però no se’ns reconeix com a diferents” i remata: “són presos polítics precisament perquè es un conflicte exterior”.

Preguntat sobre el fet que concorrin els independentistes en llistes separades, el convidat va afirmar que “quan un va separat ha d’emfatitzar la diferència i al final t’acabes preguntant si Puigdemont o Junqueras, o pel que he sentit Puigdemont o Rovira?. M’és igual el nom de qui serà president, la pregunta és si dissoldrà el Parlament”. Quant a perquè no s’ha repetit la fórmula de Junts pel Sí, Germà Bel creu que aquest grup es va assassinar el 28 d’octubre quan algú va dir que la DUI havia anat malament mentre els politòlegs consideraven que havia anat bé.

El sopar estava organitzat per l’advocat Pau Miserachs, coordinador de Moviment d’Esquerres MES de Barcelona, president del Grup d’Estudis Polítics i promotor del bloc L’Opinió Socialdemòcrata. En la seva presentació va apel·lar a renovar idees útils per a la societat i va recordar que Germà Bel va ser diputat a Madrid i a Catalunya en moments complicats.

 

Barcelona, 5 de desembre de 2017


llegir mes

imagenes/01.png
18-11-2017: El gran plet de la indepència

dia 14 de Desembre, 19,30,  Ateneu Cultural ADAC, Pujada San Domenec, 2 pral. GIRONA.

 

dia 27 de Desembre, 19,30, Llibreria Alibrí, carrer de Balmes, 26 Barcelona

 

dia 16  de Gener 2018, 19 hores, Sala Verdaguer, Ateneu Barcelonés, Canuda, 6, Barcelona. Presenta Carme Arenas, Presidenta del Pen Club.

 

dia 18 de Gener 2018, 19,30 hores, llibreria Caselles, Major, 46, Lleida.

Presentació a l'Ateneu barcelonés dia 11 Desembre 19,15 h. i a l'Ateneu Cultural de Girona el 14 Desembre a les 19,30 h. A la venda a llibreries.


llegir mes

imagenes/03a.jpg
16-03-2017: Pau Miserachs reclama la unió entre burgesia i treballadors per a trencar la manca de consciència nacional de Catalunya

 L'autor desmunta Rajoy recordant-li que va dir que "totes les eleccions" són un referèndum de futur...

Ahir dimecres, a la llibreria Alibri, de Barcelona, es va presentar el llibre Per defensar la democràcia... Referèndum (editat per Llibres de l'Índex), que es compon del darrer recull d'articles -des de finals de juny de 2016 fins a principis de 2017- publicats pel polític i advocat Pau Miserachs en el seu blog (paumiserachs.blogspot.com.es). En l'acte de presentació de l'obra van intervenir, a banda del propi autor, la portaveu de la International Commission of European Citizens (ICEC), Anna Arqué, prologuista del llibre; el professor de Dret Internacional Ferran Armengol, que n'ha fet l'epíleg; i el periodista i autor de la presentació del llibre, Jesús Conte. A banda també hi va haver la intervenció del poeta Josepmiquel Servià, que va oferir un petit recital de la seva obra. Entre altres fórmules per a enfortir la consciència nacional de Catalunya i, com a conseqüència, facilitar la celebració d'un referèndum per a la independència, Pau Miserachs va remarcar la necessitat de fer el pacte social -això vol dir entesa entre burgesia i treballadors- que "trenqui la manca de consciència nacional". També li va recordar a Mariano Rajoy unes paraules del propi president del Govern espanyol, quan aquest va dir que "totes les eleccions són referèndum de futur", en el sentit que només cal veure la composició del Parlament de Catalunya per a veure la realitat política d'aquest país.

 

Pau Miserachs reclama la unió entre burgesia i treballadors per a trencar la manca de consciència nacional de Catalunya

 

La presentació de Per defensar la democràcia... Referèndum es va iniciar amb unes paraules de Jesús Conte, que va recordar la condició d'"observador, comentarista impenitent i corcó" (aquesta darrera consideració, expressada, lògicament des del punt de vista positiu d'agitador de consciències) de Pau Miserachs.

 

Posteriorment, qui va prendre la paraula va ser Ferran Armengol, que va significar la particularitat del procés d'autodeterminació de Catalunya assenyalant que "està lligat a la prohibició de l'ús de la força", alhora que va recordar que el referèndum l'ha d'impulsar el "representant legal" del poble de Catalunya, "que és el Parlament".

 

En el seu torn de paraula, Anna Arqué va fer èmfasi en la importància de tenir relats "per a què no ens en creïn d'altres" i també va fer avinent que els catalans "ja assumim el problema de l'Estat espanyol amb la democràcia. Un problema que nosaltres no tenim". Per això l'actitud espanyola és un "greuge als principis fonamentals de la Unió Europea" i a Catalunya "només la poden aturar amb tics dictatorials".

 

Per la seva banda, Pau Miserachs va explicar que "les coses van succeint" i necessiten un comentari crític i per això la revisió de l'obra dels filòsofs li permet construir arguments a favor o en contra (i també aventurar futurs, a vegades amb encert; d'altres, no) però sempre amb la tesi de que "si volem defensar la democràcia, cal referèndum". I és que, segons l'autor de Per defensar la democràcia... Referèndum "no se n'adonen que hi ha una nació anterior a Espanya que vol recuperar la seva constitució i les seves llibertats".

 

Dret supranacional, per sobre de l'espanyol

 

Alhora, Miserachs va incidir en un dels 'leit motives' que sempre empra per a defensar els drets de Catalunya, com és la inevitable submissió del Dret espanyol al supranacional. I així, per exemple, va recordar que "les Nacions Unides diuen que és nul·la qualsevol annexió d'un país per la força", com és el cas de Catalunya respecte d'Espanya, però "no se'n volen adonar". En aquest sentit, tampoc es va estalviar una crítica als mitjans de comunicació, que silencien aquest fet, com tampoc fan especial ressonància de, per exemple, les paraules de l'"expert independent sobre la promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu" -tal com resa la seva presentació- de les Nacions Unides, Alfred de Zayas, en què recorda a l'ambaixadora espanyola a les Nacions Unides, Ana María Menéndez, que la institució reconeix el dret dels pobles a la lliure autodeterminació. O tampoc han fet massa difusió dels tocs d'atenció de la Comissió de Venècia de la Unió Europea a l'Estat espanyol pel que fa la repressió que pateix Catalunya.

 

Per cert, redundant en tota aquesta implicació internacional, Pau Miserachs va recordar que fins i tot el règim franquista es va ha va haver d'empassar el dret d'autodeterminació del Sahara per a quedar bé amb la comunitat internacional, en un acte de signatura al qual va assistir el llavors ministre d'Afers Exteriors espanyols, Gregorio López Bravo. Finalment també va rememorar el precedent dels països bàltics, a qui l'antiga URSS també negava el referèndum que finalment es va fer, o Montenegro, en una situació molt similar. A parer de Pau Miserachs, el referèndum es farà perquè Espanya no es pot arriscar a que Europa li digui que no acompleix els requisits democràtics.

 

Per defensar la democràcia... Referèndum havia estat presentat prèviament a Tarragona, Lleida i València i té prevista una futura presentació a Olot, a Estelada 2'14, el proper dissabte, 18 de març, a les 19.30 hores. Posteriorment, dissabte 25 de març, es farà un acte paral·lel a Palafrugell, a la Biblioteca, a les 18 hores; el dia 30, serà a Girona, a l'Ateneu Cultural ADAC, a les 19.3 hores; el 5 d'abril, a les 19 hores, es farà una nova presentació a l'Ateneu Barcelonès; el 6 d'abril, una altra a Falset, a la sala d'actes del Consell Comarcal i, finalment, el dia de Sant Jordi, a les 18 hores, es presentarà al Cercle Català de Madrid.

 

Barcelona, 16 de març de 2017

 


llegir mes

imagenes/001.png
30-01-2017: PROGRAMA DE PRESENTACIONS LLIBRE “PER DEFENSAR LA DEMOCRÀCIA… REFERÈNDUM!”
  • Dijous 2 març. Tarragona. Llibreria La Rambla. Rambla Nova, 99. 19,30h.  Intervindrà Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics
  • Dimecres 8 març. Lleida. Ateneu Popular de Ponent. Pau Claris,10. 19,30 h. Intervenen Josep Mª Orteu, editor, Anna Arqué, portaveu de la International Commission of European Citizens i Pau Miserachs, President del Grup d’Estudis Polìtics i l’autor.
  • Dijous 9 març. València. Associació  Cultural del País Valencià. Carrer Sant Ferran, 11. 19 h. Intervenen Anna Arqué, portaveu de la ICEC i Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics.
  • Dimecres 15 març. Barcelona. Llibreria Alibrí. Balmes 26, 19 h. Intervenen L’editor Josep Mª Orteu, Anna Arqué, portaveu de l’ICEC, Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics i Ferran Armengol, Professor de Dret Internacional Públic  i Relacions Internacionals de la UB. Recital poètic de Josep Miquel Servià.
  • Dissabte 18 març. Olot. Estelada 2’14. Hospici, 8. 19,30 h. Intervenen Anna Arqué, portaveu de la ICEC i Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics.
  • Dissabte 25 març. Palafrugell. Biblioteca de Palafrugell. Ant Martí, 18. 18h. Intervindrà Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics.
  • Dijous 30 març. Girona. Ateneu Cultural ADAC. Pujada Sant Domènec, 2. 19,30 h. Intervindrà Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d¡’Estudis Polítics
  • Dimecres 5 abril. Barcelona. Ateneu Barcelonès. Sala Sagarra. Carrer Canuda, 6. 19 h. Intervenen l’editor Josep Mª Orteu, Anna Arqué, portavbeu de la International Commision of European Citizens, Pau Miserachs, l’autor i President del Grup d’Estudis Polítics I Ferran Armengol, Professor de Dret Internacional Públic i relacions Internacionals de la UB. Recital poètic de Josep Miquel Servià.

 

Pendents assenyalar data

 

Centre Català de Madrid

Centre de Lectura de Reus

Llibreria Documenta. Barcelona.

 

23 abril.  Dia del llibre. Parada llibreria Alibrí.Nou Llibre


llegir mes

imagenes/calendario.png
22-12-2016: Referèndum, República: Sí!

Esquerres per la Independència inicia la seva campanya en favor del referèndum i la República catalana

 

La plataforma Esquerres per la Independència, que agrupa formacions polítiques i socials de diferents sensibilitats de l'esquerra sobiranista catalana, ha presentat aquest dimecres la seva campanya a favor del referèndum per la independència que ha de significar el camí que tindrà com a final la constitució de la República catalana. Aquests dos conceptes indestriables, referèndum i república, són els eixos de conscienciació vers la població que centren el missatge d'Esquerres per la Independència. L'acte de presentació de la campanya "Referèndum, República: Sí!", s'ha fet al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants i ha tingut com a ponents l'antropòleg Manuel Delgado, la professora d'Economia de la Universitat de Barcelona Elisenda Paluzie i el membre del Secretariat de l'ANC Antonio Baños.

 

L'acte s'ha iniciat amb la introducció de la membre del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) Anna Delgado que ha deixat ben clar que la independència "ha de ser el mitjà per a construir una societat on les esquerres siguin hegemòniques" raó per la qual "volem visualitzar que estan juntes en el projecte". Alhora, ha advertit que "no permetrem que no es faci el referèndum. No permetrem ni un pas enrere".

 

Manuel Delgado: "No hi haurà referèndum"

 

A continuació, ha estat Manuel Delgado qui ha pres el torn de paraula per explicar, en un sentit força adient a la seva condició d'antropòleg, que el carrer és aquell àmbit on transcorre la via; en conseqüència, les mobilitzacions "les fa la gent, no els convocants" d'aquestes perquè, de fet, vénen a formar part d'un impuls -"qui va convocar la vaga de tramvies del 1951?", ha preguntat retòricament-. I amb aquesta premissa ha aventurat que "no hi haurà referèndum i per això hi haurà independència", perquè la prohibició comportarà una mobilització revolucionària que hi conduirà. I, encara més, també ha opinat que els "camarades" que sembla que no pertanyen al món independentista també s'hi apuntaran "perquè no es tractarà d"independència sinó de democràcia". Manuel Delgado, per cert, s'ha declarat "federalista" però ha ironitzat amb el fet que aquesta "és l'opció més llunyana".

 

Elisenda Paluzie: "El referèndum, la via principal de les independències"

 

En canvi, Elisenda Paluzie sí està convençuda de que es farà el referèndum. Entre altres coses, perquè "aquesta ha estat la via principal de les independències" com ha demostrat posant exemples haguts al llarg de la història. I no tan sols creu que la consulta es durà a terme sinó que "crec que hem de fer-la. Així demostrarem que som un poble capaç de decidir la seva sobirania". Agafant una mica de perspectiva històrica, ha analitzat el fenomen de les eleccions plebiscitàries que, al seu parer, "van comportar indeterminació per indecisió" d'aquelles opcions concurrents que no s'alineaven amb cap opció i que no deixaven aclarir les conclusions de la comtessa electoral. En canvi, ha defensat la consulta del 9N tot i haver-hi estat, en principi, en contra, perquè evita que ara es repeteixi la fórmula de les tres respostes; pel que va suposar la suspensió del Tribunal Constitucional, quan s'havia dissenyat per a què fos legal; i perquè ha demostrat que l'Estat espanyol "té por d'enretirar les urnes", com es va poder comprovar al mateix 9N, per la imatge que s'hagués donat a nivell internacional. La professora d'Economia de la UB, també ha valorat que en aquella ocasió va haver-hi 2.300.000 persones que no es van espantar a l'hora d'anar a votar davant les amenaces i ha recordat que el proper referèndum serà vinculant "perquè qui convoca és qui diu què es fa amb el resultat". Per això, "comencem a activar la campanya per a assegurar-nos la victòria", ha reclamat.

 

Antonio Baños, per una república mediterrània, municipalista i rupturista

 

El tercer en concòrdia, Antonio Baños, ha començat definint-se com el representant a la taula de l'esquerra anarquista (Delgado seria el marxista i Paluzie la social-demòcrata, al seu parer). L'exdiputat de la CUP al Parlament ha definit el procés que s'està vivint a Catalunya com a "revolucionari", que no és burgès sinó de masses. I ho és perquè es demana un referèndum per damunt d'un estat constituït a qui s'"arrabassa" la sobirania per a tornar-la al poble i es crea una república "contrària" a la forma monàrquica actual. "Volem la república per contrast amb la monarquia de l'Estat i perquè si vàrem fer la guerra a reis anteriors, tampoc deixarem de fer-la a l'actual", ha afegit. "I aquí, les esquerres tenen molt a dir". Tot seguit, Baños ha presentat el seu model de República catalana, que s'hauria de "reubicar" en un sentit "mediterrani i de mirar cap el sud", cap a països com Egipte, Tunísia o Palestina. També haurà de ser "municipalista" perquè els municipis són sobirans, i acabar amb un model com l'actual, rèplica de models com l'espanyol, amb una Generalitat com a ens centralitzador. La proposta de Baños, de fet, es basa en la substitució total de les actuals estructures de govern per unes altres alternatives, segons ha manifestat.

 

Barcelona, 22 de desembre de 2016


llegir mes

imagenes/forcadell_03.png
12-12-2016: Actes de suport a Carme Forcadell

Els dies 15 i 16 Grup d'Estudis Polítics se suma als actes de suport a Carme Forcadell

 Carme Forcadell


llegir mes

imagenes/calendario.png
09-12-2016: Referèndum, República: SÍ! Esquerres per la Independència

Davant l’acord de la majoria del Parlament, expressat a la Qüestió de Confiança i al Debat de Política General, de dur a terme un referèndum sobre la independència de Catalunya es compti o no amb el vistiplau de l’Estat espanyol, la plataforma Esquerres per la Independència anunciem una nova campanya de suport al referèndum com a eina democràtica perquè la ciutadania decideixi el futur polític del país.

Des d’Esquerres per la Independència creiem que el referèndum com expressió de la sobirania del poble català és el millor mecanisme per culminar el procés de Ruptura Democràtica nacional i social en curs, i que permetrà, a més, sumar el màxim de suports, més enllà d'opcions polítiques concretes, al projecte de construcció de la nova República Catalana.

L'Estat espanyol és un projecte polític fracassat incapaç de presentar cap alternativa davant el tsunami democràtic que han suposat les mobilitzacions socials sobiranistes a Catalunya els darrers anys. Una prova d'això és la judicialització del conflicte polític, la manca de diàleg i la repressió orquestrada des de les institucions de l'Estat amb connivència amb l'oligarquia espanyola.

Renovem el compromís de treballar de manera oberta i transversal amb totes les persones d’esquerres per eixamplar la base social favorable a la Ruptura i establir un nou marc de convivència favorable als interessos de les classes populars. Per garantir la celebració del referèndum sobre la independència; per votar «Sí» i guanyar-lo; per desplegar el procés constituent d’una República Catalana que volem lliure i igualitària, afirmem, com venim fent-ho des de la nostra constitució a finals d'estiu de 2014, que la construcció de la República Catalana independent és una oportunitat immillorable per bastir una societat justa, solidària, amb un estat radicalment democràtic que vetlli pels drets socials i el just repartiment de la riquesa.

Per tot això, les organitzacions, entitats i persones que vam posar en marxa la campanya de les Esquerres pel SíSí el 9N, i que després vam decidir prosseguir l’acció comuna sota la denominació d’Esquerres per la Independència de cara a les plebiscitàries del 27S, hem enfortit el nostre convenciment que l'única via per assolir la plena emancipació social és a través de la construcció de la República Catalana independent. Ens posem, doncs, a treballar per a la celebració del referèndum i per guanyar el «Sí».

Fem una crida a tots els sectors, organitzacions i persones d'esquerres que vulguin contribuir a la construcció d’un futur de justícia social i de llibertat nacional a afegir-se a aquesta nova campanya d’Esquerres per la Independència. La vostra organització ja es trobada adherida a la plataforma. En cas que es vulgui donar de baixa només ha de respondre aquest correu electrònic notificant-ho.

Referèndum, República: SÍ!

Esquerres per la Independència
Novembre, 2016

-- 
Esquerres per la Independència
www.esquerresxlaind.cat
@esquerresxlaind
facebook.com/esquerresxlaind

llegir mes

imagenes/calendario.png
16-11-2016: La democràcia captiva

 


llegir mes

imagenes/Cubiertas_LA DEMOCRACIA CAPTIVA.jpg
02-09-2016: La democràcia captiva

L’advocat i polític Pau Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics, presentarà el seu darrer llibre, La democràcia captiva, dilluns vinent 5 de setembre, a les 19.15 hores, a la llibreria Alibri (carrer Balmes, 26. Barcelona).

El llibre, publicat per l’editorial contracultural Llibres de l’Índex, és el quart de contingut polític que ha publicat l’autor en els darrers tres anys. Recull les seves reflexions diàries en forma de 160 articles escrits des de l’octubre de 2015 quan es va constituir el Parlament de Catalunya sorgit de les darreres eleccions el 26 de setembre passat fins a començaments d’aquest estiu. Apareix tot just en ple debat polític per la investidura de Mariano Rajoy i en vigílies de la qüestió de confiança a què es sotmetrà el president Carles Puigdemont. “És la memòria històrica necessària per analitzar el que està passant i treure’n conclusions” diu l’autor, amb la voluntat de “no arribar al no-res”.

En l’acte de presentació, a més de l’autor Pau Miserachs, també participaran Joan Comorera, senador de Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, i Josep Maria Orteu, editor de Llibres de l’Índex.

El llibre aborda totes les qüestions d’actualitat política, però també econòmica, social i de defensa dels valors i dels drets humans. Conté tanmateix un llarg prefaci titulat És possible una altra política? on Pau Miserachs fa una valenta i detallada vivisecció de la seva trajectòriaprofessional i política. Immergit en la reflexió des de les trinxeres del pensament, aquest advocat i polític denuncia els dèficits de la política interna dels partits, el tribalisme intern, la manca de democràcia interna a l’hora de prendre les grans decisions i escollir candidats per fer llistes electorals tancades, el cabdillisme, el clientelisme i la falsa lleialtat de molts afiliats a la cerca d’un càrrec públic. Miserachs es reivindica com a republicà independent i explica de quina manera excloent operaven les cúpules i clans interns dels partits de la transició.

Davant l’actual conjuntura, Pau Miserachs considera que “hem de tenir idees contra corrent i treballar per superar la societat del malestar i l’actual cultura de pobresa conformista”. L’autor atribueix l’abstenció i la deserció electoral a “quan no es veu clara l’evolució del pensament polític i les propostes dels partits” i sobre el govern Rajoy adverteix que “correm el risc, si seguim permetent el govern del Partit Popular, de transformar l’Estat espanyol en una dictadura dels mercats i els grans interessos”. En definitiva, anem cap a “una democràcia captiva dels interessos conservadors, els mercats i els compromisos internacionals del govern conservador del PP”.

Quant al procés, Miserachs considera un error la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014: “L’únic error del Parlament fou no acordar convocar un referèndum d’autodeterminació d’acord amb el dret supranacional de les Nacions Unides, convidant observadors internacionals per obtenir legitimitat internacional. Una manifestació o acte festiu en què es convertí el 9N, en lloc d’un referèndum oficialment convocat, no era cap guia ni solució”. Defensa que oposar- se al referèndum seria una il·legalitat.

Per a l’autor, la situació actual no és més que el reflex d’una política de conveniència i cabdillista practicada d’ençà la transició pels partits de govern de Catalunya i d’Espanya, d’estructura organitzativa vertical, que ha impossibilitat un canvi democràtic real i ha deixat el camí expedit als poders fàctics.

Podeu veure les imatges clicant aquí.


llegir mes

imagenes/Cubiertas_QUADERN NEGRE DE LA POLÍTIC.jpg
27-11-2015: Presentació del darrer llibre de Miserachs

Una presentació als mitjans de comunicació, aquest dilluns, ha servit per a donar el tret de sortida al llibre L'Estat contra la democràcia (Llibres de l'Índex), escrit pel president del Grup d'Estudis Polítics, Pau Miserachs Sala. En el seu parlament, Miserachs ha dit, entre altres coses, una que, segurament, pot semblar políticament poc correcta: "Hem d'ensenyar a la gent a votar".


llegir mes

imagenes/IMG_0568.JPG
24-06-2015: Acte de presentació

En el dia d'avui ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya la presentació en societat i posterior roda de premsa de la nova etapa del Grup d'Estudis Polítics.


llegir mes© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte