Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


PUBLICACIONS - Paraules de cap d'any

Darreres consideracions polítiques

El Grup d'Estudis Polítics considera que les darreres eleccions catalanes i generals han liquidat el continuisme en el poder que pretén la dreta espanyola, representada pel Partit Popular i Ciudadanos, que està clarament enfrontada al possible canvi de poder en favor de les esquerres i, alhora, també han acabat amb el vell ordre, posant fi al bipartidisme espanyol d’aquests darrers 37 anys.

Aquesta és una de les conclusions a que arriba aquesta entitat en la seva anàlisi del què ha estat l'any 2015 des del punt de vista polític.

El think-tank també opina que els poders fàctics i la gran banca, que van recolzar tant el conservadorisme, en nom del bé comú dels espanyols i l’estabilitat, com també la promoció d’un succedani renovador del Partit Popular, anomenat Ciudadanos, han fracassat tant a Espanya com a Catalunya. I ho han fet davant la remuntada de la suma de formacions d’esquerra que sumen majoria al parlament espanyol, reclamant una revolució democrática en llibertat i la liquidació del vell règim polític i social format durant l’evolució de la dictadura a una democràcia formal.

A aquest fracàs conservador també hi ha contribuit la constant negativa de reconèixer la nació catalana i la desconsideració de les reivindicacions sobiranistes catalanes; així com la constant oposició a millorar la vida de la ciutadania, acabant amb la política de retallades salarials, la negativa a l'abolició de la reforma laboral empresa pel propi PP, la precarització laboral, les privatitzacions i la corrupció que envolta la classe política espanyola i catalana. Tots aquests factors, a parer del Grup d'Estudis Polítics -dels quals, alhora, en fa responsables contribuents als "aspirants socialistes"-, produeixen el desencís vers la creença de que veuríem néixer un nou règim més democràtic i amb més atenció social per a lluitar institucionalment contra l’atur i la pobresa.

El Grup d’Estudis Polítics entén que l’esquerra espanyola i els polítics centristes han de fer possible una àmplia coalició de Govern per a donar nou sentit a la llibertat i les reivindicacions socials, impedint la renovació del poder en mans dels sectors partidaris de concentrar la riquesa en poques mans i de mantenir les classes laborals amb salaris inferiors al mínim dels estats industrialitzats europeus i en condicions laborals properes a l’esclavatge.

Tanmateix, aquesta entitat considera inacceptable i indigne del vot rebut l’actuació disgregadora d’un sector minoritari de l’esquerra catalana que s’ha acabat manifestant contrària a la normalitat democràtica en demanar el vot per candidatures d’esquerres no catalanistes a les eleccions generals espanyoles; entorpint el procés sobiranista de la nació catalana, impossibilitant fins ara, amb la seva obstrucció política, la constitució d’un Govern presidit pel candidat únic de la coalició Junts pel Si i la continuació del procés democràtic cap a la independència.

Ens preocupa l’actitud d’alguns partits que, més preocupats per defensar la seva parcela partidària, deixen en segon o tercer pla la millora i consolidació de les necessitats dels més febles en allò que es diu "l’estat del benestar", exigu i incipient. Tant en l’àmbit català com espanyol demanem una consideració més social que millori les desigualtats flagrants que avui tenim.

Barcelona, 30 de desembre de 2015.


llegir mes© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte