Grup Estudis PoliticsGrup Estudis Politics

Menu


PUBLICACIONS - Manifest

imagenes/foto.png
24-03-2018: Demanem la despenalització de la política, l'alliberament dels polítics empresonats i una política de diàleg respectuosa amb els drets humans, civils

COMUNICAT DEL GRUP D’ESTUDIS POLÍTICS

El Grup d’Estudis Polítics, presidit pel jurista Pau Miserachs, atesa la violència desplegada per les forces policials el dia 1 d’octubre de 2017 i el divendres 23 de març de 2018 a Barcelona, mostra la seva preocupació per l’evolució de la causa general contra l’independentisme català i la manca de comprensió i respecte al resultat electoral del 21 D.

Mantenir privats de llibertat diputats elegits democràticament, impedint-los l’exercici dels seus drets polítics, és una situació que pugna amb les consideracions més recents del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, per la qual cosa demanem l’alliberament dels polítics catalans empresonats.

També veiem com irregular i fora de la normalitat les constants ingerències del govern de l’Estat sobre la idoneïtat dels candidats, tots ells diputats electes, a ser investits President de la Generalitat de Catalunya, elecció que és competència exclusiva del propi Parlament.

Preocupa la actual manca de garantia dels drets polítics i els fets de les destitucions considerades irregulars per no haver sigut derogades legalment, ni suspeses,  les normatives que legitimen la Presidència i el Parlament de Catalunya.

Són també preocupants les constants provocacions de caràcter radical d’ultra dreta que s’han produït a Catalunya en els darrers temps, inclosa l’acció de desunir la societat catalana i enfrontar-la per raons d’idees personals sobre el futur de Catalunya, amb l’excusa de defensar el constitucionalisme espanyol  i la unitat d’Espanya, actuacions que generen inseguretat i preocupació empresarial i social.

El Grup d’Estudis Polítics denuncia la involució política que està demostrant l’Estat, que pateixen els ciutadans en l’exercici de drets i llibertats.

El Grup d’Estudis Polítics demana al govern espanyol que accedeixi a resoldre per la via del diàleg les diferències amb el govern català empresonat i despenalitzar les accions penals iniciades per motivacions polítiques contra l’exercici del legítim dret dels catalans a l’autodeterminació que reconeixen les Nacions Unides a tots els pobles, sense discriminacions ni exclusions.

Barcelona, 24 de març de 2018

El President  Pau Miserachs

 


llegir mes

imagenes/
11-07-2017: Comunicat d’Esquerres per la Independència davant la decisió de Catalunya en Comú en relació al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre

El proppassat dissabte, dia 8 de juliol, es va reunir a Terrassa la Coordinadora Nacional de Catalunya en Comú que va resoldre que el referèndum d’autodeterminació convocat per l’1 d’octubre vinent no reuneix les condicions per ser considerat com a referèndum i per tant li nega tot caràcter vinculant. Tanmateix, es concedeix a la convocatòria el qualificatiu de mobilització ciutadana pel dret a decidir enfront de la negativa al diàleg i la repressió exercida pel Partit Popular. Fou aprovat per un 75 % dels assistents.

La decisió es prengué després de desestimar la petició d’un sector a no participar-hi de cap manera i a quedar en minoria (25%) els qui volien fer-ho amb plena vinculació dels seus resultats.

En definitiva, es desacredita el referèndum d’autodeterminació rebaixant-lo a la consideració de consulta popular semblant a la del 9N encara que vegi incrementat el seu grau de participació.

Esquerres per la Independència entén el procés constituent com un avenç cap a l’aprofundiment de la democràcia política, econòmica i social del nostre poble i en el que la lluita nacional i la lluita pels drets socials van inextricablement unides.

Per nosaltres, la realització del referèndum d’autodeterminació, en la via de la independència i la República Catalana, és clau en el reconeixement dels nostres drets nacionals i socials. Drets que es veuran reflectits en la Constitució de la República que recollirà els mandats de la ciutadania expressats en el marc d’un ampli procés de debat i participació del nostre poble.

No hi ha canvi profund de la realitat política i/o social sense lluita ni sense contradiccions. No hi ha procés d’emancipació que compti amb el suport o l’aquiescència dels opressors. Negar això no correspon a les esquerres. No hi ha mai “garanties suficients” en un procés d’emancipació. I el nostre ho és.

El referèndum que se’ns proposa es doblement vinculant, perquè no sol es comprometen els convocants a aplicar el seu resultat sinó que, en cas de que el resultat sigui negatiu, s’obliguen per llei a dissoldre el Parlament i a convocar noves eleccions autonòmiques.

De la lectura de la Llei de convocatòria es desprenen les mateixes garanties que en qualsevol contesa electoral, cosa que no es pot dir del referèndum que va donar per bona la constitució espanyola de 1978 que avui els poders espanyols esgrimeixen com a intocable. Desitgem fermament que amb la seva acció parlamentària els companys que participen en Catalunya en Comú contribuiran a que sigui així.

I, per últim, serà efectiu perquè tots el polítics amb responsabilitat en les administracions públiques contribuiran a que els ciutadans puguin votar amb tota normalitat. Volem fer, en aquest punt, especial esment dels responsables polítics de la nostra capital, Barcelona, i de les altres grans ciutats, que, sens dubte, esmerçaran tot el seu esforç perquè puguem votar com sempre i en els llocs de sempre.

Esquerres per la Independència dóna tot el suport a la convocatòria del referèndum d’autodeterminació que s’anuncia per l’1 d’octubre i farem tots els esforços possibles perquè el resultat sigui favorable a la Independència i a la República catalana.

Catalunya, 11 de juliol de 2017


llegir mes

Posicionament davant la crisi del PSOE i la intolerància amb Catalunya

El Grup d’Estudis Polítics, davant la crisi del règim actual i l’afebliment de la democràcia produïda per la implosió del PSOE a la seu central de Madrid per la lluita interna pel poder, fa pública la seva preocupació per l’actuació de la seva cúpula dirigent i  les manifestacions  dels guanyadors contraris a tot diàleg amb els representants polítics de Catalunya.

I acabar per fer públic el constant plantejament, a l’ensems que el PP, d’una unitat nacional contradictòria amb el pacte constitucional de l’Espanya plural i reconeixement de les nacions històriques de 1978. Aquesta realitat obliga a considerar liquidada, injusta per insuficient i sense validesa democràtica aquella legalitat constitucional.

Una vegada més, per la sola dinàmica dels fets,  constatem que la política catalana no pot veure’s compromesa per la submissió de partits catalans a organitzacions establertes a nivell d’Estat que seguint un diàleg de sords es desentenen de qualsevol proposta i reivindicació nacional catalana que a més rebutgen. El fet recorda la necessitat de que els partits catalans neixin i morin a Catalunya en lloc d’acceptar  veure’s compromesos en les pugnes internes pel poder dels partits espanyols que rebutgen tot diàleg, respecte i tolerància democràtiques amb Catalunya.

El Grup d’Estudis Polítics manifesta que el PSC, en lloc de fer seus els anhels i interessos de les noves generacions i la gent del moviment 15 M, creant una esquerra catalana forta i pròpia, ha fracassat al subordinar-se al PSOE que defensa una visió del binomi Espanya-Catalunya que no es diferencia en res al PP.

El Grup d’Estudis Polítics convida els socialistes demòcrates catalans a virar el seu rumb i a plantejar la seva independència política de pensament i de gestió de tot grup espanyol piramidal i jerarquitzat. 

Aquest nou model que propugnem pel socialisme català ha de decidir amb plena llibertat de decisió, dotar-se de noves formes organitzatives més horitzontals, renovar les seves línies ideològiques i vies d’acció a Catalunya en defensa de les seves idees per a la millora dels sectors socials catalans més desfavorits i situats amb salaris i pensions al llindar de la pobresa, amb independència de les pugnes internes d’un PSOE enrocat en la vella política, del que recomanem desvincular-se col·lectivament per construir un socialisme democràtic català amb visió de futur, integrat dins d’una esquerra catalana radicalment democràtica.  

Barcelona, 3 d'octubre de 2016.


llegir mes

Condòl per la mort de Jordi Carbonell

En el traspàs del vell dirigent d'esquerres, en Jordi Carbonell, el Grup d'Estudis Polítics vol destacar el seu respecte i sentiment per la desaparició d'una bona persona, plena de rectitud, patriotisme, fermesa, ètica i gran defensor de la dignitat del poble català.

Barcelona, 23 d'agost de 2016.


llegir mes

Contra la violència i el caos

Un nou atemptat amb violència indiscriminada contra la societat civil ha sacsejat totes les consciències dels ciutadans que creiem en la democràcia plural com a eina per resoldre les diferències. L’atac terrorista d’un llop solitari, aquesta matinada al territori de la França republicana, pretenia crear el caos i recordar a la civilització de l’opulència occidental que genera més desigualtats socials dia a dia que la destrucció dels valors europeus contraris a l’Estat Islàmic és necessària per fer avançar l’islamisme radical.

El Grup d’Estudis Polítics amb la seva condemna dels fets demana els poders públics facin l’esforç necessari per garantir la seguretat de la població civil davant de previsibles nous atemptats  amb la finalitat de desestabilitzar les institucions i potenciar la intolerància destructiva.

El Grup d’Estudis Polítics, a més de la solució militar antiviolència terrorista, es pronuncia per un nou plantejament dels estats europeus socialment obert i generós, facilitant la recuperació social i econòmica equilibrada dels països en conflicte a més de l’acollida d’acord amb el Tractat de Ginebra dels refugiats retinguts a les fronteres d’Europa i la construcció d’una societat global respectuosa amb els drets humans.

Barcelona, 15 de juliol de 2016.


llegir mes

Brexit

El Regne Unit de la Gran Bretanya ha votat favorablement en un referèndum específic per la separació de la Unió Europea. Siguin quines siguin les raons internes per determinar el resultat del referèndum, aquest ha posat de manifest que cada vegada són més els ciutadans que no creuen en el funcionament institucional de l’Europa actual.

El resultat d’aquest referèndum ha ofert arguments suficients als territoris britànics d’Escòcia i Irlanda del Nord per justificar les seves reivindicacions nacionals i el dret a separar-se del Regne Unit i romandre en una Europa democràtica a la que aspiren legítimament com també ho vol la nació catalana.

La política europea, que tots sabem institucionalment no és democràtica, s’ha reduït a la creació d’un mercat fonamentat sobre el capitalisme salvatge i el conservadurisme polític i social.

La perspectiva europea és el nostre horitzó polític. El retorn al passat, amb la recuperació de les sobiranies legislatives cedides pels actuals Estats reforçaria els autoritarismes polítics i agreujaria els ja inadmissibles problemes socials que avui afrontem.
Europa s’ha de refundar sobre bases democràtiques en les que els ciutadans puguin expressar-se lliurament i obtenir la protecció del seu modus de vida, el benestar social i els drets humans a què hi tenen dret.

Una nova Europa centrada en el desenvolupament dels pobles que la composen, en lloc de en els estats, pot permetre amb tota seguretat la construcció d’aquesta Europa unida que no oblidi els particularismes culturals i les diverses identitats nacionals.

Refundació democràtica i unitat en la diversitat, amb el reconeixement del dret d’autodeterminació de les nacions sense Estat que volen accedir a la seva sobirania plena, són la combinació més convenient per aquesta refundació i el futur de la Unió Europea.

Barcelona, 30 de juny de 2016.


llegir mes

Els partits polítics espanyols no es poden desentendre del dret de Catalunya a decidir el seu futur polític

La cruïlla de desacords en què ha desembocat la política espanyola amb la constant negativa a reconèixer la nació catalana i a facilitar el seu lliure desenvolupament com a poble avui sense Estat, és un dels principals elements de preocupació per als electors catalans en unes possibles noves eleccions generals.

Un electorat que contempla amb perplexitat la situació deutora al crèdit internacional de les finances de l’Estat que ja supera el PIB espanyol anual, tot i els dràstics ajustos econòmics realitzats pel govern de l’Estat: ajustos que han empobrit cada vegada més a la classe treballadora i, per extensió,  al conjunt de la societat.

L’oposició democràtica al poder conservador -poder que segueix maniobrant per maquillar la corrupció endèmica que pateix-  disposada tothora a l’obstrucció de tota demanda dirigida al reconeixement del dret a decidir les nacions històriques, no  sembla pas ésser el millor escenari per a un acord polític de canvi progressista.

El Grup d’Estudis Polítics recorda que la lluita de les organitzacions polítiques espanyoles per assolir el poder que legitima l’autoritat dels governants, sota l’imperi de la llei,  impossibilita desatendre el respecte als principis democràtics, fonament de garantia perquè Catalunya pugui decidir lliurament i democràticament el seu futur polític.

Barcelona, 15 de abril de 2016.


llegir mes

Contra el rebuig, les devolucions i les deportacions de refugiats

El Grup d'Estudis Polítics fa pública la seva preocupació i rebuig per l’acord de devolució a Turquia d’immigrants demandants d’asil i en forma precària, acordat en reunió de caps de Govern dels estats membres de la Unió Europea, vulnerant els Convenis de 1951 i Protocol de 1967 de garantia del dret d’asil i protecció dels refugiats establerts a les Nacions Unides , a més de la Directiva Comunitària 55 de 2001 aplicable al Dret espanyol mitjançant el Reial Decret de 24 d’octubre de 2003 que estableix les obligacions de l’Estat espanyol envers el dret d’asil.

El Grup d'Estudis Polítics recorda que els estats democràtics tenen l’obligació moral i jurídica de donar assistència i asil als refugiats d’acord amb allò previst a l’article 14 de la Declaració Universal de Drets Humans que reconeix el dret de cercar asil en cas de persecució per raons de raça, religió, nacionalitat, pertinença a un determinat grup social o per opinions polítiques.

El Grup d'Estudis Polítics demana al Govern en funcions de l’Estat espanyol que recordi al context internacional europeu l’obligació del respecte als tractats internacionals en lloc de fugir d’estudi a l’hora de decidir les acollides compromeses i rebutjar les alternatives municipals ofertes que permetin integrar refugiats a la nostra societat, salvant-los de l’abandonament actual, oferint-los una nova vida i la possibilitat de prosperar mentre no desapareguin les causes que els han obligat a la demanda d’asil.

Barcelona, 5 d'abril de 2016.


llegir mes

Crida a la Pau davant la brutalitat totalitària d'Estat Islàmic

Els que no donen valor a la vida i prefereixen immolar-se per estendre la barbàrie del dolor i els assassinats de membres de la societat civil han colpejat novament una ciutat amb projecció mundial. Saben que és una forma explosiva de reafirmar la seva presència armada, una voluntat indomable d’imposar per la violència el seu domini mundial en nom d’un Déu com excusa.

Aquesta gent, per estendre la submissió al seu totalitarisme, ja han donat prou mostres en els darrers temps de la seva impietat, amoralitat, desig de destrucció de cultures, rebuig a les religions que parlen de pau i amor, i el seu compromís per la mort violenta i l’assassinat. Les accions terroristes són les seves formes de comunicació predilectes.

El Grup d’Estudis Polítics manifesta el seu dolor pels atemptats i actes terroristes que ha patit i pateix la societat civil des de 1974. El Grup d’Estudis Polítics apressa els dirigents polítics europeus a emprendre els acords necessaris per establir una coordinació policial i d’investigació europea, a més de les accions militars indispensables per a eradicar aquesta barbàrie, construint també les polítiques socials i culturals adients dins i fora d’Europa per a consolidar una societat mundial amant de la pau, respectuosa amb els drets humans, partidària del progrés social i de les llibertats.

Barcelona, 28 de març de 2016.


llegir mes

Condol per la mort de na Sra. Muriel Casals

El Grup d'Estudis Polítics vol expressar el seu condol per la mort de na Sra. Muriel Casals, diputada al Parlament de Catalunya, ex presidenta d'Òmnium Cultural, economista i professora emèrita del Departament d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dona de lluita – ja des de la resistència al Règim – i de valors, afable i estimada, ha treballat sempre pels anhels d'una Catalunya lliure, sobirana i republicana. Ella és un exemple a seguir per moltes persones en la defensa de la identitat catalana, de la seva cultura i la seva llengua.

Barcelona, 14 de febrer de 2015.


llegir mes

Canviar els referents del passat

Hem tingut dirigents polítics en diferent moments històrics de la nació catalana que han sigut considerats símbols de canvi i recuperació política i social. Macià, Companys, Tarradellas, Pallach, Reventós, Maragall... foren els símbols de la renovació i l’esperança democràtica de tot un poble il·lusionat per viure en llibertat i millorar les condicions de vida de la societat catalana.

L’actual candidat a President de la Generalitat, també President en funcions, ha tingut l'oportunitat de convocar, durant la passada legislatura, la celebració d’un referèndum unilateral d’autodeterminació vinculant per a que el poble català pogués decidir lliure i democràticament mitjançant votació personal i secreta en les urnes el seu futur polític com a nació europea. La mobilització reivindicativa de país celebrada el passat 9 de novembre de 2014, en cap cas es pot considerar com un referèndum vinculant.

Les eleccions autonòmiques del passat 27 de setembre de 2015, proposades amb caràcter plebiscitari, no van donar a la coalició JuntsxSi la majoria absoluta reclamada a l’electorat per fer avançar el procés o proclamar la independència de Catalunya.

Les CUP, amb algunes manifestacions contradictòries, en lloc de donar prevalença als interessos generals de Catalunya i fer avançar el procés cap a la independència, finalment no ha propiciat – tal com venien argumentant - la investidura del candidat de la coalició JuntsxSi. Per la seva banda, aquesta coalició tampoc ha propiciat l’acord substituint el nom d’Artur Mas.

El Grup d’Estudis Polítics demana, en conseqüència, la dissolució del Parlament de Catalunya i la celebració de noves eleccions i, exigeix a les forces polítiques que presentin llistes formades democràticament i amb total transparència davant l’opinió pública.

El Grup d’Estudis Polítics considera que és ara el poble català qui ha de decidir en eleccions lliures, amb informació honesta, neta i verídica el seu futur polític, d’acord amb els respectius programes de les candidatures que es presentin.

El Grup d’Estudis Polítics considera, a més, que el nou govern que resulti d’aquestes noves eleccions i, el nou President/a de la Generalitat que sigui investit/da, hauran de donar empara a la dignitat institucional de la Generalitat de Catalunya, a més d'impedir que la seva política, decidida d’acord amb els/les diputats/des al Parlament i els principis i valors de la Unió Europea, no sigui mediatitzada per interessos aliens (o de partit) ni sotmesa a dictats de governs forans.

Barcelona, 8 de gener de 2016.


llegir mes

Contra la barbàrie

El Grup d'Estudis Polítics fa pública la seva condemna de la barbàrie i l'odi homicida d'Estat Islàmic pels vils assassinats perpetrats a París la nit d'ahir.


llegir mes

Manifest

El PARTIT SOCIAL DEMÒCRATA DE CATALUNYA (PSDC) manifesta la seva indignació per l’assetjament, maltractament, política de la por i, mostra la seva preocupació davant la repressió política seguides per l'Estat espanyol durant tota la campanya electoral contra el procés i, finalment, contra les autoritats catalanes dotades de legitimitat moral d'acord amb la normativa electoral.


llegir mes© Grup d'Estudis Polítics

Avís Legal

Política de Privacitat

Mapa Web

Uneix-te

Contacte